Aktiva Seniorer på härlig utflykt

Härlig utsikt över Bjuröklubb.Häromdagen ordnade Skellefteföreningen Aktiva seniorer en mycket uppskattad bussutflykt för första gången på närmare två år. Inte ens pandemin, som länge satt stopp för liknande träffar, stoppade de dryga 30-tal seniorerna att åka med. Bjuröklubb var första anhalten, och efter det var det dags för buffélunch Lövångergården. 

När sedan guiden, Jan-Erik Pettersson, tog vid i Lövångers kyrkstad, serverades mycket intressanta fakta om byn, som har anor från 1300-talet.Det finns tre årtal som levandegör kyrkstan på olika sätt.Nämligen år 1809, då kyrkstan ”invaderades ”ryska soldater. Nästa viktiga årtal var 1939 då hembygdsföreningen bildades,  vars syfte var att rädda kyrkstan från förfall, vilket man också lyckades med.Samt vintern 1944 då  700 personer, evakuerade från finska Lappland, bodde i kyrkstugorna. I dag har kyrkstan 120 stugor, med 230 lägenheter. 

Det superfina Sockenmuseet i kyrkstan gav deltagarna en fin inblick i gångna tiders liv och leverne.Dagens sista stopp i det soliga vädret, var familjeföretaget Ekorrbo Hantverk i Estersmark, Ånäset. En gård som många hittat till  i sommar och tidigare genom åren. Där gav Jörgen Holmström deltagarna en inspirerande inblick i svarveri och med täljkniv i hans snickeri. Gårdsbutiken med bland annat textilier lockade även många av deltagarna. Eftermiddagskaffet ute i det fina vädret avslutade den fullmatade dagen.

Jan-Erik Pettersson berättade om Lövångers kyrkstad.