Bikupan den 23 april: Laila brinner för släktforskning

Laila Larsson, Skelleftebygdens SläktforskareHon var 13 år gammal när hon började intressera sig för släktforskning. Hon, det är Ersmarkstjejen Laila Larsson, hängiven släktforskare alltsedan den dagen då hon började forska efter sina släktingar.

DNA-tester, har gett henne över 4000 träffar till dags dato och behöver man hjälp att komma igång med släktforskning kan man börja med att fråga Laila, i Skelleftebygdens släktforskningsförening hur man ska gå till väga. Laila Larsson gästade Aktiva Seniorers Bikupa i St:Olovsgården den 23 april och berättade dels lite om sin släktgren men sedan blev det DNA-information för ”hela slanten”.

Ett DNA-test är enkelt att ta.  Antingen kontaktar man Släktforskningsföreningen i Skellefteå som ofta har DNA-kit tillgängliga, det kostar ingenting. Eller så kan man beställa ett DNA-kit från någon av test-sajterna som du hittar på Internet. Men då kostar det pengar.
Kolla länken så ser du utförligt hur du ska gå till väga. http://www.easydna.se/verktyg/dna-test-kit/

Att för en novis som undertecknad ge sig in i släktforskningsdjungeln skulle bara ställa till det för läsaren av denna text. Släktforskning i dag handlar delvis om DNA-forskning, och men framförallt att lusläsa gamla kyrkböcker bland annat.

Det är onekligen mycket spännande att få en inblick i hur testade personer via vår raka faderslinje har kommit fram till att vi alla härstammar från östra Afrika för 100.000 år sedan till den plats där vi befinner oss i dag!! De första människorna som kom till Sverige sedan isen dragit sig tillbaka var blåögda och var mörka i huden.

Hon sa vidare att i Västerbotten är vi alla” släkt med varandra”, skellefteborna speciellt. Hon berättad också att det från 1 februari i år har allmänheten gratis tillgång till Riksarkivet. Det är en guldgruva att ösa ur för släktforskare eftersom det i den Digitala forskarsalen finns information i över 100 miljoner handlingar att ”gotta sig i”.

Visste ni förresten att den 25 april är det den internationella DNA-dagen. I samband med den brukar det vara rea på DNA-tester. Under sommaren händer det också att det är rea på DNA-tester.

Tilläggas bör att Medborgrskolans Carina Burvall inledde träffen med att berätta om satsningen ”Passion för livet”, ett program  för och av seniorer. Med syfte att genom ”Livscafeer” skapa kunskap och verktyg för ett hälsosammare seniorliv. Mera information finns att få på  Medborgarskolan. Text och foto: Karin Långdahl