Bikupan den 29 oktober – Friskvård för kropp & själ

Jonas från FriskvårdskompanietAtt hålla sig frisk i kropp och själ genom motion var ämnet på Aktiva Seniorers möte på Sankt Olovsgården måndag den 29/10.

Jonas Munckhammar, ledare på Friskvårdskompaniet höll en utförlig och innehållsrik föreläsning för en andäktig publik. Han betonade att det aldrig är för sent att börja träna och att åldern är inget hinder. Man kan vara aktiv långt in på ålderns höst och hitta övningar anpassade efter ev. krämpor och förmåga.

Han fick många frågor från åhörarna vilka han besvarade utförligt. Bland annat frågan om man kan träna när man har artros vilket är vanligt hos äldre. Han svarade att det är mycket bra med träning trots artros! Den förbättras ofta av träningen eftersom man stärker musklerna och skelettet. Övningar med belastning som promenader, löpning och lyft på gym är också bra.

Balansövningar av olika slag tog Jonas även upp. Man kan öva att stå på ett ben t.ex. när man borstar tänderna, kliva upp och ner på en lägre stol eller gå i trappor.  Bra balans behövs i vardagen och för att kunna röra sig fort.

En annan fråga från åhörare var hur man får inspiration till att träna? Inspirationen uppstår ofta av att man påverkas av andra som tränar eller att man känner egna behov av att t.ex. stärka en dålig rygg eller att man vill kunna förbättra konditionen.

Jonas visade även enkla övningar man kan göra i hemmet. Det var sträck-övningar, rygg-böjar och övningar för höfter dvs. de områden man ofta får problem med. Vattengympa och andra motionsformer är också bra. Han poängterade även att vila är viktigt.

Kostens betydelse för hälsan var ytterligare ett område han tog upp. Tallriksmodellen, fiber- och proteinrik kost, grönsaker och frukt samt växtbaserat matfett är bra även för äldre. Maten ska vara färgrik. Undvik söt och fet mat.

Alla är välkomna till Friskvårdskompaniet där det finns särskilda seniorpass med specifikt fokus olika dagar. Exempel är cirkelträning, rörlighet och balans, styrka, yoga, trx-band m.m. Alla nya medlemmar erbjuds en gratis genomgång!
Föreläsningen avslutades med stort tack och mycket applåder till Jonas för ett inspirerande framförande!
Text:  Barbro Vallin  Foto: Sören Wallén