Bikupan den 27 augusti 2018, ”Företagsamt brödraskap”.

Mats LöfgrenAtt vara företagare var temat när Mats Lövgren föreläste på Aktiva Seniorers första höstmöte på Bikupan. Intresset var stort, 80 personer mötte upp.

Mats berättade med humor och inlevelse om sitt liv som företagare under 45 år tillsammans med sin pappa Alfred och sina två bröder Anders och Pähr.
Ett axplock av de kända företag de byggt upp är Utec, Valutec, Megadoor, Närdata, Consultec m.fl utspritt i Sverige. Mycket har handlat om teknik-, elektronik- och datautveckling samt husbygge.
 
Redan som barn hade Mats och bröderna många idéer, t.ex. att starta bibliotek och låna ut serietidningar samt att sälja saker på gatan. Så småningom blev det på riktigt med affärerna. Bröderna var en stor styrka för varann även om de hade olika åsikter. För att enas pratade de noggrant igenom uppgifterna och skapade kriterier.

Fram till 1980 var det svårigheter att driva företagen, sedan gick det bättre. Alla erbjudanden de fick från olika håll var inte seriösa. T.ex berättade Mats om en prins från Nigeria som erbjöd dem 2000 husbyggen, när de kom dit visade det sig vara en bluff.

Pappa Alfred ställde stora krav på sina söner och var sällan nöjd men berömde dem utåt sett. Mats föreläsning visar att han gjort en spännande och intressant resa i både med och motgång! Alla bröderna arbetar vidare i olika företag trots uppnådd pensionsålder.
Text: Barbro Wallin