Aktiva Seniorer i Skellefteå

Mats Åkerströms orjester

På Aktiva Seniorers sista bikupa avslutade vi säsongen med att njuta av ljuvliga toner från Mats Åkerströms Majorkester!

Drygt 80 medlemmar hade släppt vårbestyren för att komma och och lyssna på denna härliga 5-mannaorkester. De presenterade flera gamla godingar vilket var mycket uppskattat. Detta märktes på alla applåder som utdelades från lyssnarna både under och efter varje låt.
Med både stråk-, blås- och slaginstrument framförde de en stor repertoar av låtar varvat med humor och roliga inslag främst framförda av Mats Åkerström själv. Låten Perdido i jazzig form avslutade underhållningen.

Vi tackar alla i orkestern för en givande underhållning!
Text och foto: Barbro Vallin

Mannekänguppvisning på BikupanFemtiotalet Aktiva Seniorer fick häromdagen se en del av vårens mode under en modevisning på Bikupan i S:t Olovsgården. Jörgen Sundqvist från Garderoben bidrog med kläderna, höll i visningen och guidade de duktiga mannekängerna på ett proffsigt sätt!

Mönsterrika plagg med ljusa lätta färger för både damer och herrar kan vi förvänta oss av modet i vår! Färggranna klänningar med kort, svängig kjol samt en och annan rak modell verkar vara på modet. Med bolero eller kofta till. Också herrarna fick förslag på både jackor, skjortor och byxor i olika färger och mönster samt några förslag på keps och hatt. Skor i olika modeller och kvalité visades också för både män och kvinnor. Jörgen beskrev ganska ingående plaggens kvalité samt lätthet att bära och sköta dem.

På bilden syns mannekängerna för dagen: Lennart Lundmark, Inga-Maj Ek, Östen Lundqvist, Kristin Holmström, Erland Stenman samt Solveig Fuhrman. Tack till Jörgen och inte minst de skickliga mannekängerna!
Text: Barbro Vallin Foto: Sören Wallén

Tage HellgrenNär de kom ut på öppet vatten blev vinden stark, 20-25 m /sek med fem meter höga vågor. Atmosfären ombord var bra trots att fartyget gungade. Tage och hans sällskap satt i restaurangen och sedan nere i Karaokebaren. Då hade passagerare och besättning ingen aning om att de några timmar senare skulle kämpa för sina liv i ett iskallt Östersjön.

Kl 1.15 krängde fartyget och skräck uppstod. Tage tog sig upp för trapporna där det rann öl från glas som krossats i baren. Slagsida uppstod och ljuset i fartyget slocknade. Ingen varning hördes från besättningen! Tage och en av hans bekanta hittade flytvästar, tog på sig en själva och delade ut till andra. Kl 1.20 hade fartyget hel slagsida och livflottar fanns i vattnet. Han klättrade på skorstenen men en våg sköljde Tage av fartyget och hamnade under vattnet och han fick ett slag i huvudet. Han tog sig omtumlad upp till vattenytan och efter stor möda in i en av livflottarna som delvis var vattenfylld.

Där satt han i 4-5 tim och frös. Sista-stunden-känsla infann sig! Han tänkte på familjen och extra mycket på barnbarnet. Till slut kom en helikopter och en ytbärgare och räddade honom. Han blev medvetslös när de tog på honom selen och minns sedan inget förrän han vaknade i sjukrummet på Silja Europa med 32* i kroppstemperatur. Det fartyget förde honom till Stockholm för vidare färd till Södersjukhuset och samtal med psykolog och präst. Först under förmiddagen kunde Tage kontakta hemmet och ge det glädjande beskedet att han överlevt!

Tage har aldrig åkt färja mellan Stockholm och Tallin efter den 28 september 1994. Han har åkt med en katamaran till Danmark en gång och det kändes jobbigt. Han kommer alltid ha denna katastrof i minnet och i vissa situationer känna av det i kroppen.

Estoniakatastrofen blev forskningsobjekt under några år. Det har visat sig att fartyget ej uppfyllde tillräckliga krav för att köras utomskärs. Bogvisiret lossnade p.g.a. stötarna och hastigheten var för hög utifrån kraven.


Stadsmissionen som också finns i en lokal på St. Olovsgården fick en stund i början av mötet för att berätta om sin verksamhet i Skellefteå.

Magnus HammegaFöreståndare Magnus Hammega berättade att de hjälper medmänniskor i Skellefteå som ej har samma förutsättningar och resurser som andra. Det kan t.ex. handla om personer med missbruk, tiggare, känslomässiga svårigheter eller behov av social gemenskap och utanförskap.

De är en del av samhällets sociala insats. De är i frontlinjen och samarbetar med Skellefteå kommun, polisen och soc. Utflykter, fiske, grillning, studiecirklar och sångkör är en del av deras aktiviteter. De gör skillnad!

Magnus upplyste åhörarna om att den som vill är välkommen att engagera sig och vara medarbetare! http://www.skellefteastadsmission.se

Text: Barbro Vallin  Foto: Barbro Vallin, Sören Wallén

Tage Hellgren om EstoniakatastrofenDet var trångt i lokalen på Aktiva seniorers möte på Bikupan må den 25/3 när Tage Hellgren berättade med inlevelse om dramatiken när Estonia förliste.

Han inledde med kommentaren ”på sjön är man liten”. Han var en av 137 överlevande på fartyget Estonia den 27 sept 1994. Estonia lämnade hamnen i Tallinn kl 18.00 med 898 människor ombord.

Att Tage åkte med Estonia just den natten var en slump. Han reste med två affärsbekanta från Stockholm varav den ena omkom. De funderade på att investera i sågverk i Estland. Under dagen tittade de på sågverken och på kvällen gick de ombord på färjan för resan tillbaka till Stockholm.
Text: Barbro Vallin  Foto: Sören Wallén

Läs mer>>