Aktiva Seniorer i Skellefteå

Trubadur Olov MarkstedtSäsongens sista Bikupa på Sankt Olovsgården gick i julens tecken.

Gott julfika med saffransbullar och pepparkakor serverades innan trubadur Olov Markstedt välkomnades med applåder av ordförande Gunda Johansson och ett 50-tal besökare.

Olov inledde julmusiken med Dan Anderssons visa Jag vilar vid min mila. Ljuva toner genljöd i samlingssalen när han sjöng och spelade gitarr och munspel. En skön stämning uppstod eftersom med stillhet och eftertänksamhet i juletid. Olov genomförde tio julsånger med en blandning av kända svenska och utländska sånger samt lite småprat emellan. Framförandet avslutades med Jul, jul strålande jul av Tommy Körberg. Olov fick varma applåder av lyssnarna och stort tack av Gunda!

Ett annat trevligt inslag i slutet var lotteriet med böcker som vinst. Var och en fick en gratislott vid ankomsten och överblivna lotter såldes till lågt pris!  Spänningen var stor som vanligt och vinsterna uppskattades! De kanske blev en julklapp till någon!

Gunda avslutade mötet och önskade alla God Jul och Gott Nytt år!
Text: Barbro Vallin               Foto: Sören Wallén

Bikupan 9 december

Mariann Ögren, FarmaceutFarmaceut Marianne Ögren föreläste för seniorerna på ett kunnigt och givande sätt kring läkemedel och dess följder.

Med sin långa erfarenhet som farmaceut berättade hon om de förändringar och den utveckling som skett inom läkemedelsområdet samt vad man ska tänka på vid användandet av läkemedel. Att medellivslängden har ökat 10-12 år för män och kvinnor kan delvis bero på bra medicinering vid sjukdomar.

Hon tog även upp biverkningar av mediciner vilket ofta uppstår. Vid användande av flera mediciner kan polyfarmaci uppstå dvs. läkemedel kan påverka varann med ökad, minskad eller utebliven effekt som följd. Varför detta uppstår kan bero på följande: fler diagnoser, varje symptom behandlas för sig, fler olika läkare skriver ut medicin, ordinationen omprövas inte m.m.

Kollen på läkemedel och bidrag från regeringen har ökat sista åren med fokus på olämpliga läkemedel, läkemedel och fallskador samt jämlikhet i läkemedelsförsörjningen.

Många äldre får i 80-årsåldern förändrad känslighet för läkemedel beroende på sämre njurfunktion, minskade kroppsvätskor, sämre blodtryck, reflexer och skyddsmekanismer i mage och tarm. Marianne delade ut broschyren KLOKA FRÅGOR utgiven av Apoteket, SFAM PRO m.fl. Den innehåller tips som vi kan ställa till sjukvården v g läkemedel. Målet är att bli en kompetent och duktig patient som kan ställa krav utifrån behov av lämpliga mediciner.

Patienter som är 75 år eller äldre och som är ordinerade fem eller fler läkemedel har rätt till personlig läkemedelsrådgivning minst 1 ggr per år. Två nyckeltal följs: *minska multimedicinering *ta bort olämpliga läkemedel. Statistik visar att andelen äldre patienter med olämpliga läkemedel har minskat till hälften. Detta sedan det stora antalet har uppmärksammats att många hade läkemedel som är olämpliga för äldre. En läkare per patient är ett önskemål! Minskar på felaktig medicinering.

Några frågor ställdes till Marianne; b.l.a. Är billigare medicin lika bra? Svar: Ja, det verksamma ämnet i dem är lika bra.
Slutord: Bli en duktig patient! Tack Marianne för bra föreläsning. Länk till webbsidan "Koll på läkemedel" HÄR.

Träffen inleddes med att Åsa Hägglund Larsson informerade om En hjälpande hand under 10 min. Det är en volontär, ideell hjälpverksamhet som riktar sig till ensamma äldre som är i behov av en vän i vardagen. Det kan handla om t.ex. en pratstund, promenad, bio eller att läsa tillsammans, allt utifrån önskemål och intressen. Besöken är kostnadsfria. Vill du få besök av en volontär eller själv bli volontär ring Skellefteå kommuns kundtjänst, 0910-735000.
Tack Åsa!

Text och foto: Barbro Vallin

Mikael LindgrenLördag den 26 oktober firade Aktiva Seniorer 30 år som förening. 59 medlemmar slöt upp i höstmörkret på hotell Aurum till en härlig feststämning med trerätters middag varvat med rolig underhållning.

Ordförande Gunda Johansson hälsade alla välkomna och gjorde en tillbakablick kring hur föreningen bildats och utvecklats till en givande och stor förening. Hon tog även upp hur styrelsen sett ut tidigare, vem som haft ordförandeposten genom åren samt presenterade den nuvarande styrelsen.

Ett annat positivt och uppskattat inslag under kvällen var skådespelare Mikael Lindgren som underhöll publiken med historier, musik o sång samt lockade till mycket skratt och rungande applåder. Han beskrev bl.a. i sina monologer sitt tidigare samarbete med omtyckte revyartisten Kjell ”Jompa” Johansson på ett intressant och humoristiskt sätt.
Text och foto: Barbro Vallin

Solgerd StenbergSolgerd Stenberg var inbjuden att tala om "Ätliga växter" i det vilda och i trädgården. Hon berättade med stor kunskap och lång erfarenhet och visade intressanta och spännande växter, bär mm. Här några glimtar, lite huller om buller.

Nässlor,maskros, morotsblast, rödbetsblast (blasten bäst). I somliga länder odlas rödbetor för blastens skull. Kåldolmar på rödbetsblast. Morotsblast till sallad eller fräsa i smör.
TORKA är en bra metod t ex blåbärspulver, lingonpulver.
Rallarros när den är 2-3 dm, hela växten ätlig, ”fattigmans sparris”, ”världens mest sålda te.”
Kirskål mycket nyttig: sallad, te. Men den är överpotent och invasiv, se upp med att få in den trädgården.
Nässlor växer efter när man skördar dem.
Blomströssel på smörgås. Krasse kan blandas med ringblommor och astrar.
Aroniabär, ”bärens Rolls Royce”...
Rönnbär: torkade eller frysta mycket hållbara.
Enbär; mera smak på det gröna stadiet. Enbärskvist till stekt abborre.
Maskros: man kan äta hela växten, även roten, koka roten njuk. Maskrosgratäng.
Stuvad kärleksört.

Ljung: ljungte bra för sömnen. Ljungens blommor, gärna även lite blad.Ätliga växter
Lavendel: i Frankrike och Italien används lavendel i maten. Vi är mera tveksamma till smaken. Lavendelsocker till bak.
Torka äpplen.
Nyponpulver: kärnorna är bäst. Nyponsoppa med kärnor bäst.
Hela kryddor håller smaken mycket bättre än pulver  efter 1-2 år.
Granskott: frys in på en gång, behåller den trivsamma färgen. Till sallad. Stek i lite smör.
Granskottssirap, rönnbärssirap: lika mycket socker som bär.
Kantareller som pulver.
Chaga/sprängsticka: dyraste svampen. På tall och björk. Svart.

Libsticka: viktigaste kryddan, ”har du den, så behöver du ingen annan.” Buljong av libsticka. Ta en kvist och koka > en god soppa. Lukten bra mot mygg.
Många svampförgiftningar i år, vita svampar.

Text: Ingmar Lafvas Foto: Sören Wallén